Vluchtverslagen 2011

Verslag tweede taartvlucht 2011

De zomer is begonnen, we bespreken nu problemen in de duivensport die we normaal in juli bespreken. Warm weer en Oosten wind. Verleden week hadden de onervaren duiven heel wat problemen om thuis te komen. De verschillen tussen de hokken was zeer groot, het ene hok bijna alles thuis, het ander hok had veel achterblijvers of nakomers in de loop van de week.

De tweede vlucht liep een stuk eenvoudiger voor de duiven. De totaal uitslag kon met 20 minuten gesloten worden, de late jongen uitslag zelfs al met 15 minuten. Het is opvallend dat de laatste jaren, steeds meer late jongen de top van de uitslag maken. Waarschijnlijk wordt dit spelletje steeds serieuzer gespeeld.

Na de ochtend nevel konden de duiven om 10.00 uur gelost worden. De wind was zeer zwak, lichtelijk uit het ZO. Rond 11.24 het eerste koppel duiven in Swifterbant, alleen merkte ze daar dat niet iedereen aan taartvluchten mee doet, dus bleven verschillende duiven hangen tussen losvliegers van een andere liefhebber. Echter de jonge liefhebber Leo Bron had ze goed onder controle. Intussen werd ook melding gemaakt van duiven in Biddinghuizen. Vanaf de snelweg A6 kwamen er ook meldingen binnen, daar ging een kleine groep duiven over, die sneller gingen dan de auto’s die daar reden. Dit koppel had over het algemeen hetzelfde doel richting Rein Ras en Jan Post. Dat kapitein van dit koppel was echter van Dubbele Hakvoort. Later bleek dat het beste late jong van de dag. Rond 11.31 hadden ze Urk bereikt.

Na het vallen van de eerste duiven, paniek in taartvluchtland er kon niet gemeld worden. Het achterland begon al te vrezen voor hun duiven, want als er op de voorhand niets valt hoe moet dat dan goed komen. Na technisch ingrijpen door Marten van Urk verschenen de meldingen al snel op het beeldscherm.

Tussen de polder en Zwaagwesteinde werden verschillende duiven afgeleverd en overal vielen ze in rap tempo. Eentje had zich toch flink losgemaakt en bleek al vanuit Boxtel alleen onderweg met als doel Buitenpost. De succesvolle combinatie van Tjipke en Auke Bosma lieten ook deze vlucht zien waarom ze tot de top van de afdeling Friesland behoren. Een eerste in het gehele concours was hun deel. In Twijzel waren er andere problemen. Door de zuigende kracht van de snelheidsduiven van Johnny van de Bei was de nabij gelegen eik leeg getrokken en zag Johnny de lucht zwart worden van de spreeuwen. De duiven konden dit schouwspel niet waarderen en maakte nog wat extra rondjes en de baas verloor hierdoor enkele kostbare minuten. Toch hadden ze zoveel voorsprong dat ze de koppositie voor hun baas in zowel het totaal klassement als late jongen klassement hebben behouden.

Bij de jeugd was het de Gebroeders Van Veen duidelijk aan zich nog niet gewonnen te geven voor het eindklassement. Zij kwamen als dagwinnaar uit de bus. De winnaar van de Meern werd ditmaal tweede en gaat aan de leiding in het tussenklassement. De kopgroep van drie wordt compleet gemaakt door Reitse Schotanus. Maar ook Marielle van de Berg, Victor Luinenburg, Wilemien en Jansje van Veen en Corrie Hakvoort zijn nog steeds in de race om uiteindelijk de hoofdprijs in de wacht te slepen.

Volgende week gaan we richting de grens tussen Roosendaal en Essen. Het weer lijkt iets om te slaan. Het is voor de ervaring van de late jongen heel belangrijk dat ze deze ervaring meenemen, want volgend jaar moeten ze de strijd aan met de ervaren duiven op de echte vluchten. De laatste jaren blijkt dat taartjongen heel goed presteren in het seizoen daarop.

Iedereen is weer van harte welkom om in 1 van de drie inkorflokalen in te korven !!!

Verslag over de meern 2011

Op een mooie nazomerdag mochten we de eerste taartvlucht van 2011 organiseren. Op vrijdagavond was het bij drie inkorfloken erg druk. De liefhebbers hadden er duidelijk zin in en dat is absoluut voor ons als organisatie een opsteker. Na maanden van voorbereiding kan je geen beter compliment krijgen.

De chauffeur, vergezeld met onze convoyeur Cor Poel, van de succesvolle combinatie Poel-Schinkel-Korf waren voor dag en dauw opgestaan om af te reizen naar het AC restaurant in De Meern. ‘s morgens werd door de convoyeur contact opgenomen met Jelle Kooistra en met de schrijver deze, zijn mededeling was dat hij niets zag, bij navraag was dat niet omdat hij zijn ogen niet open kreeg, maar omdat het naar van de mist was. Gelukkig kwam achter de mist een mooie zomerdag voor de dag, met een windrichting die neigde naar Oost, dus wel zwaar voor onervaren duiven.

Zoals gebruikelijk met de taartvluchten op Urk begint het spel in het polderplaatsje Swifterbant, nadat er een enkele duif in Lelystad was afgezet. In Swifterbant sloeg echter de paniek toe. De schrijver deze was iets te druk geweest met organiseren en had niet genoeg aandacht besteed aan zijn eigen verhaal. Heel enthousiast kwam ik bij mijn broer op het erf over de geslaagde inkorfavond en de geslaagde lossing, toen mijn broer vroeg ook de klok op de module te zetten, deze bleek echter nog op Urk te liggen, helaas voor de Fam. Zeeman einde vlucht.

Voordat alles plaats vond, kwamen eerst 8 zeer snelle duiven over Swifterbant met maar 1 doel, naar het Noorden, op de vlag achter deze duiven stond, ploeg v.d. Bei. Deze duiven werden op enige afstand gevolgd door de rest van het pelaton.

Al snel vielen de duiven op Urk, gevolgd door de andere polderplaatsen en de randgemeentes als Vollenhove.

Wolvega melde op een gegeven moment geen duiven, maar dat internet eruit lag. En duivensport zonder internet bestaat anno 2011 niet meer. Maar deze melding werd snel gevolgd door duiven.

De uitslag werd echter beheerst door het Noordoosten van de afdeling Friesland. Gedragen door de wind en de kwalteit in dit gebied vielen de duiven daar rap achter elkaar, maar ze konden echter de duiven van V.d. Bei niet meer inhalen. Deze duiven kwamen zo hard dat de klok er maar 6 v.d 8 kon constateren. Het hok werd toen Johnny binnenste buiten gekeerd om ook de laatste 2 in de klok te krijgen.

De andere deelnemers zijn al weer aan het poetsen geslagen, want volgende week op Boxtel moet het gat gedicht worden en zonder twijfel zien we dan weer toppers opstaan. Maar je hoeft geen vroege duiven te hebben om met mooie prijzen naar huis te keren. Vraag het maar aan de liefhebbers die zaterdagavond in het clubgebouw waren van PV Flevoland en buiten de prijzen was het er ook zeer gezellig, uiteindelijk is dat ook niet onbelangrijk.

De belangrijkste nevencompetitie is die van de jeugd. Joost Brugman uit Rutten sloeg zijn eerste slag naar de PSP (we hadden gemeld een Nintendo DS, maar dit schijnt nog leuker te zijn), maar er zijn kapers op de kust, zoals Reitze Schotanus (goed liefhebbertje, met een gezond fanatisme). Ook vanuit Urk staat er nog concurrentie klaar met Willemien en Jansje van Veen, Gebr. van Veen en Corrie Hakvoort (die dit jaar al heeft bewezen op heel hoog nivo tussen de senioren te presteren). Dus jongens en meiden maak ze weer klaar voor volgende week, want de strijd is nog niet gestreden !!!

De uitslag:

Uitslag De Meern Taartvluchten Urk  24-09-2011
Lossing: 10:45:00   Wind: ZZO2   Aantal duiven: 1181   Aantal deelnemers: 66
prijs naam woonplaats snelheid
1 Johnny v.d. Bei Twijzel 1431
2 Johnny v.d. Bei Twijzel 1431
3 Johnny v.d. Bei Twijzel 1430
4 Johnny v.d. Bei Twijzel 1429
5 Johnny v.d. Bei Twijzel 1428
6 Johnny v.d. Bei Twijzel 1428
7 Tj. & A. Bosma Buitenpost 1425
8 Comb. A.C. Bijlstra Garijp 1425
9 Johnny v.d. Bei Twijzel 1415
10 H. Postma Zwaagwesteinde 1414

De late jongen:

Aantal duiven: 457   Aantal deelnemers: 37
prijs naam woonplaats snelheid
1 Johnny v.d. Bei Twijzel 1431
2 Johnny v.d. Bei Twijzel 1431
3 Johnny v.d. Bei Twijzel 1430
4 Johnny v.d. Bei Twijzel 1429
5 Johnny v.d. Bei Twijzel 1428
6 Johnny v.d. Bei Twijzel 1428
7 Johnny v.d. Bei Twijzel 1415
8 Mevr. Vd Veen Zwaagwesteinde 1382
9 Jesse Hiemstra Zwaagwesteinde 1366
10 Jesse Hiemstra Zwaagwesteinde 1347

Verslag laatste weekeinde taartvluchten 2011

Na Comb. Romkes-De Vries Urk in 2006, Fam. Zeeman Swifterbant in 2007, Gerrit Wakker Urk in 2008 en 2009 en Bertram van Zuiden Swifterbant is het nu de beurt aan de eerste Friese winnaar van de taartvluchten en niet de eerste de beste, nl. Johnny van der Bei uit Twijzel. Vooral met goed getrainde late jongen en met de hulp van enkele oude duif op de vlucht Roodeschool werd met machtsvertoon het kampioenschap binnen gehaald.

Zaterdagmorgen bij het opkomen van de zon stond de temperatuurmeter op slechts 2 graden. Er was al activiteiten waarneembaar rond het gebouw van PV Flevoland. Jan Tekkelenburg had voor alle begeleider een heerlijk bakje koffie gemaakt en onder dat bakje werd de dag besproken. Twee chauffeurs gingen naar het Noorden, Gerrit Wakker naar Roodeschool en Meindert de Boer, via de afsluitdijk naar Den Helder. Onze hoofd convoyeur Cor Poel stond klaar voor vertrek naar Roosendaal.

De temperatuur liep heel langzaam elk uur iets omhoog en gezien het feit dat er voor de rest geen problemen te verwachten viel, werd door hoofdlosser Jelle Kooistra besloten om 11.45 uur te lossen in Den Helder en Roodeschool. Roosendaal was om 12.00 uur aan de beurt.

Het spel voor de deelnemers kon beginnen. Dit jaar begon dat in Zwaagwesteinde bij Geert Elzinga, twee duiven om 12.36 uur. Dit gevolgd door nog 5 duiven in deze regio, bij o.a. Jesse Hiemstra en Michael Bijlstra. De uiteindelijke winnaar Johnny v.d. Bei volgde snel. Deze duiven waren alle afkomstig uit Roodeschool. Zo’n 80 km begon het rekenen, echter de duiven van Hans Wakker Urk konden het beste rekenen en sloten het beste aan op de duiven uit De Westereen. Hij kreeg er 4 tegelijk en zette daarmee de inhaal race. De andere kopvlieger uit Urk Ras-Pos, liet echter een gaatje vallen.

In de tussentijd was het spel vanuit Den Helder begonnen, het duurde en het duurde, maar geen duif uit Noord-Holland te bekennen. Hans Wakker en Piet Bakker onderbraken even na 13.00 uur het wachten, de eerste waren gearriveerd. De eerste plek ging naar Piet, gevolgd door 2 van Hans. De duiven vielen met grote verschillen, het concours stond zelfs 2 uur open. Johnny v.d. Bei liet zien, waarom hij op kampioenskoers lag, hij pakte om 14.15 3 duiven tegelijk.

Toen er nog flink gestreden werd om de punten op Den Helder, kwam er een start aan de laatste vlucht Roosendaal. Even na 14.00 uur melde de eerste duiven zich op Urk. De duiven van Ras-Post, Harm Gnodde en Hans Wakker volgde snel, toch viel het verdere verloop wat tegen. Het bleek toch heel zwaar voor vooral de late om met Oosten wind en lage temperaturen het thuishok snel te bereiken. De duiven kregen in Friesland weer wat snelheid. Wederom onder aanvoering van de duiven van Johnny van der Bei kwamen ze daar aan om even voor 15.00 uur, 4 tegelijk gevolgd door een duif van Geert Elzinga. De einduitslag werd duidelijk met een podium van 1. Johnny v.d. Bei Twijzel, 2. Hans Wakker Urk en 3. W&G. Elzinga Zwaagwesteinde. Bij de late werd de plek van Urk ingenomen door Ras-Post, verder was de opstelling gelijk, nl. 1. Johnny v.d. Bei Twijzel, 2. Ras-Post Urk en 3. W&G. Elzinga Zwaagwesteinde.

In de schaduw van het seniorengevecht, waren de junioren bezig met hun eigen strijd. Het ging om een absolute topprijs, nl die van een PSP. Joost Brugman begon het weekeinde met een voorsprong van 2 punten op de directe concurrenten Gebr. van Veen. Het werd een ware thriller die zich afspeelde tussen 14.10 en 14.30. In Kampen viel de eerste duif van een Junior vanuit Roodeschool om 14.11 bij Bart Marsman. In dezelfde minuut viel de eerste duif van een Junior uit Den Helder op Urk bij de Gebr. van Veen. Vanuit Roosendaal viel om 14.13 de eerste duif van een Junior ook bij de Gebr. van Veen. Joost Brugman had zijn voorsprong uit handen gegeven vanuit Den Helder en Roodeschool, maar pakte terrein terug op Roosendaal om 14.20. Uiteindelijk moest een foto finisch bepalen wie winnaar werd van de PSP en dat werden de Gebroeders van Veen uit Urk, dit net voor Joost Brugman uit Rutten en een goede derde plek voor Victor Luinenburg uit Jonkerslan.

Een zeer gezellige avond volgde, met als hoogte punt de uitreiking, door afdelingsvoorzitter (en NPO-voorzitter) Dirk Buwalda van de cheques aan het Ronald Mc Donaldhuis Friesland en Hope of the Nations. Weer hele leuke bedragen voor deze goede doelen en zo gaat onze hobby weer hand in hand met het maatschappelijk belang. Een positie die onze hobby inneemt in de maatschappij, nl. midden in het leven van vele beoefenaars, maar ook als onderdeel van de maatschappelijke stromen, zoals fondswerving voor goede doelen.

Wij hebben het met heel veel plezier georganiseerd en willen iedereen bedanken voor ieders inbreng. Zonder steun van de taartvluchtenfamilie zijn deze bijzondere vluchten niet mogelijk. Toch is het duidelijk dat deze vluchten niet meer weg te denken zijn uit onze duivensport. Wij hopen dat deze duiven opgeleerd op de vluchten tijdens de taartvluchten Urk 2011 weer bepalend zullen zijn in het volgend seizoen. Wij zien u graag terug op de tentoonstelling van PV Flevoland tussen kerst en oud-nieuw, waar weer een speciale klasse zal zijn voor de late jongen van de taartvluchten. Volgend jaar begint de taartvluchten op 22 september (heren afdelingsbestuurders goed noteren in het vliegprogramma !!), wij zien u graag weer terug.

Reacties zijn gesloten.