Najaarsklassiekers 2023 Nieuwsbrief 2

 

Sportvrienden,

 

Dit jaar organiseren wij voor de 18e jaar op rij de najaaraarsklassieker op Urk.

 

Wat ooit begon met vluchten met 300-600 duiven is nu uitgegroeid naar een organisatie waarbij wij enkele 10 duizenden duiven vervoeren, met elk jaar tussen de 300 en 400 verschillende deelnemers.

 

Gezien de toenemende positieve reacties voorzien wij duidelijk in een behoefte en weten we een aansprekend vliegprogramma neer te zetten.

 

We hebben deelnemers die hun jonge duiven willen inspelen of nog wat extra vluchten willen geven, we hebben ook liefhebbers die het leuk vinden om voor de mooie prijzentafel te vliegen. Ze voelen zich allemaal welkom bij onze organisatie.

 

Afgelopen dinsdag is de aftrap geweest van de editie 2023, de inkorflokalen Alphen a/d Rijn, Zaandam en Urk brachten 1.500 duiven bij elkaar. Onder goede omstandigheden konden de duiven om 9.00 uur worden gelost. Het werd een mooi vlucht, waarbij vooral de jonge duiven heel wat te leren hadden, maar dat nemen ze maar weer mooi mee voor hun toekomstige carrière.

 

Steeds meer liefhebbers zien hun prestaties met de jonge duiven die opgeleid zijn via de najaarsklassiekers in de navolgende jaren omhoog gaan. Zo heeft de Gebr. Homma uit Steggerda het afgelopen jaar de beste vitesseduif van de afdeling Friesland, die extra opgeleid is via de najaarsklassiekers en volgens de mannen de doorslaggevende opleiding via de najaarsklassiekers om deze prestatie neer te zetten. Gebr. Homma had in eerdere jaren al een jaarling in de top van Nederland die op dezelfde manier is opgeleid.

 

Klaas van de Berg wonend op Urk, die verleden onaangewezen kampioen werd van de Totale najaarsklassiekers, met zijn doorgespeelde jonge duiven, zag dat dezelfde jonge duiven het eendaagse fondkampioenschap bij PV Flevoland wist binnen te halen.

 

Jan Grootoonk uit Bant, heeft verleden jaar met veel plezier zijn jonge mede opgeleid door de najaarsklassiekers, zag meerdere van de jonge terug op zijn super uitslag vanuit Bergerac, waarbij het totale Noorden oprolde.

 

Wij horen in de wandelgangen uit Nederland meerdere van dit soort succes verhalen, alleen blijven ze niet allemaal hangen (leeftijd). Wij willen iedere deelnemer oproepen hun succes verhalen met ons te delen via najaarsklassiekers@gmail.com of via een whatsapp op 06-23801027.

 

Op deze manier krijgen potentiële liefhebbers een beeld van de waarde van deze vluchten.

 

Wij wensen iedereen veel succes en vooral veel plezier tijdens deze editie van de najaarsklassiekers.

 

Houdt ook www.najaarsklassiekers.nl goed in de gaten. De komende weken zal er steeds meer informatie op verschijnen.

 

 

Namens najaarsklassiekers op Urk 2023 en PV Flevoland Urk,

 

Simon Zeeman (Hoofd van de organisatie)

 

Inkorflokalen Oostlijn

0102 Koeriers Onderdendam (agnesduifje@hotmail.com)

0206 De Dowejager Kootstertille (Dedowejager@gmail.com)

0210 De Blauwe Doffer Damwoude (r.teunissen1@knid.nl)

0232 Gevleugelde Vrieden Jubbega (gv.jubbega@gmail.com)

0429 Nieuwleusen Nieuwleusen (gerbenknol@hotmail.com)

0433 Flevoland Urk (taartvluchten@gmail.com)

 

Trainingsprogramma

16-9-2023 Klarenbeek

 

Het wedstrijdprogramma

23-9-2023 Boxtel

30-9-2023 Weert

07-10-2023 Burdinne

14-10-2023 Etroeungt (Nationale lossing)

 

Op de eerste vlucht een kopie van uw entbewijs inleveren bij het inkorflokaal.

Inkorftijden en kloksystemen worden zo snel mogelijk bekend gemaakt op www.najaarsklassiekers.nl

 

Inkorflokalen Westlijn

0433 Flevoland Urk    (taartvluchten@gmail.com)

1031 De Verwachting Tiel (ferdigerritse@hotmail.com)

1268 BVZ Zaandam    (ruudsimonmoes@hotmail.com)

1710 Alphense Vriendenclub Alphen a/d  Rijn ( j.rimmelzwaan@hccnet.nl)

1738 De Luchtbode Hendrik ido Ambacht (pavdburg@outlook.com)

1850 Duivencentrum De Nishoek (combkorsta@planet.nl)

 

 

 

Trainingsvluchten

6-9-2023 Lennink

13-9-2023 Lennink

16-9-2023 Menen

 

Wedstrijden

23-9-2023 Etroeungt

30-9-2023 Vervins

7-10-2023 Roye

14-10-2023 Etroeungt (Nationale Lossing)

 

Op de eerste vlucht een kopie van uw entbewijs inleveren bij het inkorflokaal.

Inkorftijden en kloksystemen worden dit weekend bekend gemaakt op www.najaarsklassiekers.nl

 

Speciale regels voor inkorfcentrum Urk

Op Urk kunnen de deelnemers kiezen voor inkorven op de Westlijn of op de Oostlijn

Voor de deelnemers die willen deelnemen aan de prijzen is er wel een beperking. Er kan maar op 1 lijn gespeeld worden voor de prijzen. Als de deelnemer ook op de andere vlucht wil inkorven kan dat alleen als vrachtduiven. Dit alles is helaas noodzakelijk om reken technische redenen.

Op beide vluchten vrachtduiven inkorven behoort ook tot de mogelijkheden.

Uitslagen, prijsverdeling en kampioenschappen

De uitslagen worden bij de najaarsklassiekers 1 op 2 gemaakt. Dus 50% van de deelnemende duiven staan in de uitslag.

Uitslagen worden gemaakt in districten en een totaal uitslag per vlieglijn:

District 1 afdeling 1

District 2 afdeling 2

District 3 afdeling 3

District 4 afdeling 4

District 5 afdeling 5

District 6 afdeling 6

District 7 afdeling 7

District 8 afdeling 8

District 9 afdeling 9

District 10 afdeling 10

District 11 afdeling 11

District 11A/B/F westkant afdeling 11

District 11C/D/E oostkant afdeling 11

 

De prijzen worden verdeeld over de totaal uitslagen en de district uitslagen. Zowel de toppers als diegene die verderop in de uitslagen staan komen in aanmerking voor mooie prijzen. De totaal uitslag  komt niet meer voor de districtuitslag. Dus dit betekend dat er gekeken wordt welke prijs het hoogst in rang is. In het verleden kwam het wel voor dat iemand in de district uitslag een mooiere prijs won dan in de totale uitslag, maar door het reglement de prijs uit de totaal uitslag kreeg. Dit leverde terechte teleurstellingen op. Een leermoment hoort er bij.

Onze organisatie kent 1 keizer generaal (onaangewezen + aangewezen) totaal (punten uit het district). De keizer generaal mag zich winnaar van de najaarsklassiekers 2023 noemen. Deze wint een wisselbokaal, een fiets van het merk Giant.

Daarnaast zijn er 10 onaangewwezen en 10 aangewezen kampioenen uit de totaalstand, met punten uit de districten. Dit geldt ook voor 5 duifkampioenen. De Keizer generaal deelt niet mee in deze prijzen.

Als laatste zijn er 3 kampioenen per district vanuit de onaangewezen stand.

Er zijn dit jaar geen aftrekvluchten, tenzij er een onverwachte situatie zich voordoet, die dit toch noodzakelijk maakt.

Jeugdleden

Als najaarskassiekers hebben wij vanaf de start een speciale plek voor de jeugd.

Legendarisch zijn de feestavonden waarbij de jeugd aan de begin van de avond over de grond rollen om een cadeau uit te zoeken.

Ook dit jaar is er weer een speciale jeugdcompetitie. Omdat wij niet altijd alle jeugdleden in beeld hebben, roepen wij u op om de jeugdleden die deelnemen aan te melden via .najaarsklassiekers@gmail.com , zodat dit jeugdlid meegenomen wordt in de jeugdcompetitie.

Ladies League

Als najaarsklassiekers ondersteunen wij heel graag goede initiatieven in de duivensport.

Het in de spotlights zetten van de vrouwelijke duivenmelksters is een hele goede zaak. Wij stellen tijdens de najaarsklassiekers speciale prijzen beschikbaar voor deze competitie.

Meld je aan via najaarsklassiekers@gmail.com , zodat je meegenomen wordt in de Ladies League.

 

Bent u verplicht om te klokken

Nee zeker niet. Het is wel heel erg leuk om mee te doen. We hebben een rijk gevulde prijzentafel, met heel erg veel prijzen, waaronder vis van Urk en hier is de grootste afslag van heel Europa. De prijzen zijn niet alleen voor de winnaars, maar ook zeker voor de “gewone” vliegers.

 

 

U kunt in het inkorfcentrum waar u inkorft ook uitslaan.

 

Voor de vrachtduiven is er een separate concours en kunnen zo de mand in zonder registratie, zoals ook gebeurd bij collega organisaties die taartvluchten organiseren.

 

 

Feestavond

Op zaterdag 21 oktober vind er een grote feestavond plaats op Urk. Op deze avond worden alle prijzen uitgereikt en wordt er een waar feest van gemaakt, een beetje op de ouderwetse manier, bingo’tje, loterijtje, etc. en vooral elkaar ontmoeten van Zeeland tot het wad, we hebben allemaal dezelfde hobby

Het is zeker de moeite waard om af te reizen naar Urk, misschien is het leuk dit te combineren met een bezoek aan dit mooie vissersdorp.

 

Vrachtprijzen

 

De vrachtprijzen staan erg onder druk. Vele prijzen, zoals de brandstofprijzen reizen de pan uit. Wij als organisatie zijn hier ook mee geconfronteerd. Het heeft ons hoofdbrekens opgeleverd, want wat ga je doorberekenen en wat kunnen wij zelf dragen. Ook wij zijn maar een simpele basisvereniging die dit fenomeen organiseert.

 

We hebben besloten, ondanks de stijgende kosten, de vrachtprijs gelijk te houden aan 2022 en dat is 100 eurocent per duif en diegene die voor de prijzen meedoen betalen 110 eurocent.

 

Wij hebben de prijzen vastgesteld op basis van een begroot aantal duiven welke niet wordt beïnvloed door vogelgriep in negatieve zin. Dit is een risico, maar we hopen dat we die kunnen dragen. Daarnaast zijn wij van mening dat we geen vrachtprijs per vlucht willen vast stellen. Wij begrijpen dat het vreemd lijkt dat voor een korte afstand net zoveel wordt betaald als voor een langere afstand. Maar wij vinden dat liefhebbers die alle vluchten mee doen daar een voordeeltje van mogen hebben. Uiteindelijk hopen we hiermee een betaalbare formule neer te leggen. Maar dat valt niet mee in deze tijd.

 

In de vrachtprijzen zit 5 cent tegemoetkoming voor uw inkorfcentrum.

 

Wij werken al jaren samen met sponsors die het mogelijk maken om een hele grote prijstafel neer te leggen. Samen met uw inleg van 10 cent hopen wij het ook dit jaar weer kostendekkend te kunnen houden. Ook voor onze sponsors geldt dat zij worden geconfronteerd met hoge kosten, dus ook voor hen wordt het moeilijker om geld vrij te maken voor onze organisatie. Wij zijn blij dat ze zich er toch voor inzetten om ons en hiermee u als deelnemer te helpen. Nieuwe sponsors blijven uiteraard van harte welkom.

 

 

Hoofdsponsor

Vanaf volgende week zullen we onze nieuwe hoofdsponsor bekend maken.

 

Compuclub

De compuclub is ook een belangrijke sponsor van onze organisatie. Zij rekenen belangeloos voor onze de uitslagen uit en op deze manier kunnen we het hele land informeren over de uitkomsten van de wedstrijden. Wij zijn dankbaar voor deze samenwerking.

Andere Sponsors

Wij hebben het genoegen dat een hele groep Urker ondernemingen ons al 18 jaar terzijde staan om de prijzen tegen een zo laag mogelijk tarief binnen te halen. Wij zijn daar heel dankbaar voor en laat zien hoe bijzonder deze gemeenschap is.

www.duivenveilingen.com die voor onze organisatie de bonnenverkoop voor het goede doel regelen en belangeloos via hun site laten lopen.

Goede Doel

Sinds de start van de najaarsklassiekers, voorheen taartvluchten, op Urk organiseren wij deze vluchten om de maatschappelijke betrokkenheid van ons sport te tonen aan de buitenwereld. Wij hebben vele jaren geld opgehaald voor het RonaldMcDonaldhuis in Leeuwarden en na het sluiten van deze vestiging doen wij dit voor het RonaldMcDonaldhuis in Beesterzwaag.

Dit huis verzorgt opvang voor kinderen met ernstige ziektes, die tijdelijk zoveel verpleegt moeten worden dat dit thuis onmogelijk is. Het RonaldMCDonaldhuis kenmerkt zich door ruimte te bieden dat familie dicht bij de patiënt kan blijven. Naast deze activiteit bied dit RonaldMcDonaldhuis ruimte voor vakanties voor gezinnen waar een normale vakantieplek onmogelijk is vanwege ziekte van een van de kinderen binnen het gezin.

Wij hebben in al die jaren al ruim 50.000 euro opgehaald voor dit goede doel en zijn van plan dit goede doel nog vele jaren te steunen.

Voor het goede doel willen wij ook een bonnenverkoop organiseren. Bent u een goed spelende liefhebber die graag onze doelstellingen wil ondersteunen, meldt u dan aan voor de bonnenverkoop via najaarsklassiekers@gmail.com.

 

De bonnen zullen worden verkocht via www.duivenveilingen.com .

 

 

Sponsors

 

Wij, als commissie, proberen weer een uitgebreid sponsorpakket aan prijzen bij elkaar te krijgen, zodat zoveel mogelijk mensen een prijs kunnen winnen. Wilt u ook sponsor worden van de najaarsklassiekers neem dan contact op met Louw van den Berg (06-22258877) of Simon Zeeman (06-23801027).

 

Stel al uw vragen over de najaarsklassiekers via e-mail aan najaarsklassiekers@gmail.com

 

Verder zullen alle nieuwtjes weer zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden op onze website www.najaarsklassiekers.nl.

Wij zullen u de komende tijd zoveel mogelijk op de hoogte houden en wensen u veel plezier met de wedvluchten.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.