Vlucht weekend 14 oktober 2023

Swifterbant, 10 oktober 2023

Onderwerpen: vlucht weekend 14 oktober 2023

Beste deelnemers najaarsklassiekers op Urk 2023,

Wij zijn als organisatie tijdens de najaarsklassiekers steeds aan het afwegen wat de beste besluiten zijn rond de vluchten. Het tijdstip in het jaar maakt dat je niet altijd veel ruimte hebt om af te wegen, dus moet je voor een vlucht goed afwegen wat is het beste voor de duiven.

Tot nu toe hoefde we dit jaar niet veel verder na te denken dan de wedstrijddag, dat is redelijk uniek in onze historie, want we leven inmiddels in de herfst en dan kan het redelijk onstuimig weer zijn.

Afgelopen weekend zijn we gaan vooruit kijken naar het weekend van 14 oktober. De eerste weerkaarten gaven aan dat het wel eens lastig kon worden om een verantwoorde vlucht neer te zetten. Om deze reden hebben we alle scenario’s op een rij gaan zetten.

De scenario’s die we konden verzinnen waren:

  1. Vrijdagavond inkorven, zaterdag vlucht, met een uitwijk mogelijkheid naar zondag
  2. Zaterdagavond inkorven, zondag vlucht
  3. Maandagavond inkorven, dinsdag vlucht
  4. Dinsdagavond inkorven, woensdag vlucht
  5. Aflassen van de vlucht

Uiteraard voer je het liefste plan A uit en daar ligt de eerste focus op. Plan B is afgevallen, omdat  dit vervoertechnisch niet haalbaar is, Plan C en D zijn uiterste noodgrepen, daarbij lijkt het dat we alleen plan D in de scenario’s mee kunnen nemen, want we krijgen waarschijnlijk alleen een losvergunning op de woensdag.

Om kort te gaan blijft Plan A, D en E over voor de afronding en ook nadrukkelijk in deze volgorde.

Inmiddels vandaag dinsdag, lijkt het erop dat we niet verder hoeven te kijken dan plan A, er lijken kansen om te lossen in het weekend. Wij gaan daarbij waarschijnlijk wel kijken welke losplaats het meest geschikt is, want we willen het liefst voor 10.00 uur lossen, gezien de afstanden voor de verst gelegen liefhebbers en de kans op een wind uit het Noorden. Er is ook een kans dat de wind uit het Westen komt, dat scheelt in vliegtijd natuurlijk veel.

Uiterlijk donderdagmorgen moeten we een besluit nemen en op dat moment zijn de beelden naar het weekend toe al weer een stuk nauwkeuriger. We zullen altijd toetsen of wij het verantwoord vinden om een wedstrijd te organiseren, als dat zo is mag u er vanuit gaan dat het ook verantwoord is. We hebben alle scenario’s afgewogen en zijn hierdoor meer dan voorbereid tijdig in te spelen op de omstandigheden. Mocht het zo zijn dat de duiven over moeten staan zijn ze in zeer deskundige handen.

Wij houden u uiteraard op de hoogte over de verdere ontwikkeling en hopen op een mooie afsluiting van dit seizoen najaarsklassiekers.

Met vriendelijke groet,

Namens de organisatie

 

 

Simon Zeeman

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.